Till senaste kommentaren

Vilket ansvar har jag som bostadsrättsinnehavare och vad har jag för rättigheter?

Du har ett ansvar som boende i en bostad och det finns vissa saker du får göra i din lägenhet utan styrelsens tillåtelse.

Ditt ansvar som boende 
Det är inte föreningens ansvar att laga saker som går sönder i en bostadsrättshavares lägenhet - vilket är lätt att tro eftersom det är föreningen som äger fastigheten som bostaden ligger i. Så är det om man har en hyresrätt men inte när man äger en bostadsrätt. Det mesta som syns inuti din bostad är faktiskt ditt ansvar.

Väggar, golv och tak är ditt ansvar 
Du måste själv underhålla ytskikten och underliggande tätskikt på väggar, golv och tak. Men det innebär ju också att du till exempel får sätta upp vilken tapet du vill eller byta golv utan att fråga någon annan. Du är också ansvarig för glas i fönster och dörrar.

Kök och badrum är ditt ansvar 
Om frysen går sönder måste du själva byta ut den. Och det gäller all inredning och utrustning i kök och badrum. Men det innebär också att du får renovera ditt badrum eller kök om du inte är nöjd med standarden. Se bara till att arbetet utförs fackmannamässigt. Annars kan du bli ersättningsskyldig om du till exempel orsakar en vattenläcka hos grannen. Det är inte alltid så lätt att göra saker själv som det ser ut på tv.

Om du gör större ingrepp som att riva en vägg eller flytta avlopp, ventilation eller vattenledningar måste du ta begära tillstånd från styrelsen först.

Det är dessutom en ganska bra idé att kontakta styrelsen oavsett vad du ska renovera. Om du vill renovera badrummet är det ju bra att veta när nästa stambyte är planerat så att du inte lägger massa pengar på att göra om något som ändå måste rivas efter ett halvår.

Socialt ansvar mot dina grannar 
Som bostadsrättshavare har du dessutom ett socialt ansvar. Det betyder att du måste respektera de regler som gäller för exempelvis renoveringsarbeten, oljud och städning av allmänna utrymmen.

Vad du får göra och inte göra utan styrelsens tillstånd

Du får göra utan styrelsens tillstånd:

 • Måla, tapetsera och lägga golv
 • Byta kylskåp, frys och spis
 • Renovera ytskikt i kök och badrum
Du får inte göra utan styrelsens tillstånd:

 • Riva bärande väggar
 • Ändra befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten
 • Andra väsentliga förändringar

Läs även frågan Vad är föreningens ansvar och skyldigheter?

Titta på vår video Ditt ansvar som bostadsägare i vår e-utbildning Bo i bostadsrätt

Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej, jag är Påväg att köpa en lägenhet av er.
  Allt är renoverat 2008 i badrummet och jag undrar nu för att badrummet ser inte alls bra gjort ut, liksom rören på väggen är krokiga och dem har borrat hål i väggen i duschen så där kan komma in vatten och tätskicket är förstört i badrummet på flera ställen, handdukstorken hänger snett, rören är urfult bockade, ventilationen kommer ut uppe i taket och lite i väggen (helt fel) alltså ej fackmannamässigt utfört, samt att där är bakfall på golvet (bara där är ett riktigt problem) samt att tröskeln är för låg.det jag känner om jag får lägenheten är om man får någon ersättning för att fixa till ett icke fackmannamässigt utfört badrum till ett fackmannamässigt? Det gynnar både mig och föreningen. Vad tycker ni?
  Mvh jonte
  Jonathan persson
 • Hej Jonathan!

  Det är den som äger lägenheten som har ansvar för skicket på lägenheten. Om du köper lägenheten i nuvarande skick tas ansvaret således över av dig som ny ägare och du själv får stå för eventuella kostnader gällande renoveringar.

  Om du ändå vill kolla möjligheten kring ersättning från föreningen är det endast styrelsen i sig som kan svara på detta. Om du behöver kontaktuppgifter till styrelsen för den aktuella föreningen kan du skicka e-post till info@riksbyggen.se alternativt ringa 0771 - 860 860 (dygnet runt) så kan vi ta fram dessa uppgifter.
  Jacob Kundkommunikatör
 • Hej jag undrar hur jag ska göra för att skaffa en extra nyckel till min bostad ? Mvh cathrine
  Cathrine engemyr
 • Hej Cathrine!

  Om fastigheten du bor i förvaltas av Riksbyggen så kan vi se över hur man går tillväga för en nyckelbeställning.

  Du kan kontakta oss antingen genom att fylla i formuläret här. Det går också bra att ringa oss på telefon 0771-860 860 dygnet runt, så ser vi till att ge dig information om vad som gäller kring nyckelhanteringen.
  Johanna Kundkommunikatör
 • Hej !
  Hur tar jag reda på när ett stambyte ska göras?
  Sally
 • Hej Sally!

  För att ta reda på när planerade stambyten ska göras går det bra att kontakta någon i din bostadsrättsförening då detta görs på beställning av dem.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hejsan. Vad för speciella regler gäller renovering av badrum. Är det okej att min kompis sätter tätskikt och kakel som har gvk och är fackman? Eller måste hela badrummets renovering finnas på papper?. Mitt försäkringsbolag säger att så länge allt dokumenteras och utförs på ett korrekt sätt så räcker det!? Alltså jag skulle kunna få göra allt själv.?! Vad har ni för speciella regler på Riksbyggen? Med vänlig hälsning,
  Robin
 • Hej Robin!

  Du får utföra arbeten på badrummets ytskikt utan föreningens tillstånd, men det kan finnas stadgar i din förening som gör att du behöver begära tillstånd eller prata med styrelsen för att få genomföra vissa förändringar och renoveringar.

  Vi rekommenderar därför att du vänder dig till föreningen som kan hjälpa dig om vad du får utföra och på vilket sätt, t.ex. att det krävs att det är fackmannamässigt utfört.

  Johanna Kundkommunikatör
 • Hej, jag undrar om man får måla insidan av ytterdörren från orginalfärg till en vit färg. Detta gäller en bostadsrätt. Mvh
  Johannes
 • Hej Johannes!

  Som bostadsrättsinnehavare behöver du följa föreningens stadgar om vad du som boende får göra och inte får göra.

  För att vara på den säkra sidan om vad som gäller vid ommålning av ytterdörr kan du vända dig till din bostadsrättsförening.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej!
  Min lägenhet har inglasad balkong och ligger tillsammans med samtliga fönster i lägenheten på samma sida med eftermiddagssol. Nu under sommaren blir det fruktansvärt varmt i lägenheten, runt 28 grader. Finns det någonting föreningen kan göra eller är det upp till mig att försöka åtgärda det på något sätt? Om det enbart är mitt ansvar, vad bör jag göra för att få ner temperaturen i lägenheten?
  Charlie
 • Hej Charlie!

  Vid denna tidpunkten om året kan temperaturerna ute variera väldigt mycket vilket gör att ventilation/värmesystemet i fastigheten kanske inte hinner ställa om för att få behaglig temperatur i lägenheten.

  Det man kan göra är att öppna fönsterna för att få in lite luft eller eventuellt införskaffa sig en fläkt.

  Du kan även kontakta din förening för att undersöka vad som står i stadgarna kring just temperatur/ventilation i lägenheten.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hejsan!
  Jag undrar lite angående byte av ytterdörr, får jag lov o byta våran ytterdörr? Det känns inte så säkert med våran dörr längre. Den är 31 år gammal och behöver bytas. Den är inte inbrottssäker för fem öre.
  Kattya
 • Hej Kattya!

  Om du är bostadsrättshavare och vill byta din ytterdörr är det viktigt att den nya dörren motsvarar de normer som gäller för brandklassning, ljuddämpning samt föreningens regler. Så kontakta din bostadsrättsförening först innan du byter dörr om du är osäker på vilken typ av dörr du kan byta till.

  Om du är hyresgäst går det bra att kontakta din förvaltare och diskutera ett eventuellt dörrbyte och vad som gäller.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Har läst era dokument men hittar inget om spabad. Om jag köper en bostadarätt hos er. Får jag sättta upp spabad på en uteplats där ingen granne har insyn. Allt kommer i så fall vara fackmannamässigt gjort.

  Har ordförande i föreningen jag köper lägenhet rätt att neka för att hen inte vill ha spabad i trädgårdarna?
  Å
 • Hej Å!

  Bra fråga, detta bestäms helt och hållet av bostadsrättsföreningen där du köper din bostadsrätt. Då det är bostadsrättsföreningen som äger fastigheten och marken.

  Så för att svara på din fråga så kan en styrelse neka dig att sätta upp ett spabad. Om du skulle bli nekad så vill man ju tro och hoppas att det finns en bra förklaring eller anledning till varför du inte skulle få sätta upp ett spabad i anslutning till din bostadsrätt.
  Alexander Kundkommunikatör
 • hej
  Vill måla om insidan av min ytterdörr. (Jag har säkerhetsdörr). Är detta ok ? Sålänge utsidan ser ut som resten i trappen
  N
 • Hej N!

  Detta är något som bestäms av styrelsen, det ska även framgå i föreningens stadgar och regler om vad som gäller vid målning av lägenhetsdörrar och säkerhetsdörrar.

  Är du osäker på vad som gäller går det alltid bra att kontakta någon i styrelsen.

  Saknar du kontaktuppgifter till din bostadsrättsförening går det bra att kontakta oss på telefonnummer 0771860860 eller mejla din fråga tillsammans med kontaktuppgifter till info@riksbyggen.se så ska vi ta reda på det åt dig!
  Alexander Kundkommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.