Till senaste kommentaren

Vem bestämmer angående markiser som monteras på balkonger eller direkt på husets fasad?

Det är föreningen som, genom styrelsen, bestämmer över husets fasad. En bostadsrättshavare får inte utan styrelsens godkännande nyttja eller göra åverkan på fasaden, till exempel genom markiser, paraboler, blomlådor eller dylikt. Föreningen kan i egenskap av fastighetsägare bli ansvarig om en markis eller annat faller ner från fasaden.

Gäller det väsentliga förändringar av fasaden är det inte styrelsen utan stämman som beslutar. För att inte behöva fatta beslut i varje enskilt fall har många föreningar utfärdat ordningsregler för vad som kan tillåtas vad gäller fasad såväl som gemensamma utrymmen. Ordningsreglerna får inte vara godtyckliga utan ska ha ett föreningsrättsligt intresse. Vidare ska de vara beslutande i demokratisk ordning och stå i överensstämmelse med ortens sed. För att ordningsreglerna ska vara såväl förankrade i föreningen som möjligt kan det vara en god idé att fatta beslut om dem på stämman. Det gäller särskilt regler som kan vara känsliga och beröra många, som till exempel regler om markiser och blomlådor.

Ingen bostadsrättsinnehavare får montera en markis eller annat på fasaden utan styrelsens tillstånd. Bostadsrättshavaren är skyldig att följa de föreskrifter som finns angående montering, utseende och liknande för markiser.

Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Vad gäller angående fallskydd (nät) för katt? Uppsatt helt utan åverkan på fasaden, dvs i ram eller spänt med stänger mellan golv och tak. Är det ok att förbjuda pga utseendemässiga skäl?
  Malena
 • Hej Malena!

  Gällande vad som okej eller inte är upp till er styrelse att avgöra. Om det är så att du anser att de nekat er tillåtelse på felaktig grund, får ni på egen hand ta kontakt med hyresnämnden, jurist eller dylikt för att klargöra frågan.
  Jacob Kundkommunikatör
 • Hej,
  Gällande ansökan om balkonginglasning
  Enligt förvaltningsbyggnaden skall man lämna in en godkännande av balkonginglasning från styrelsen. Detta har jag pratat med vår ordförande och fått meddelande om att det inte finns något sådan ansöka. Medan förvaltningen säger att det ska finnas och lämnas in.
  Var finns dessa blanketter?
  Shelan Darogha
 • Hej Shelan!

  Vi har dessvärre ingen blankett som man kan använda till en ansökan om balkonginglasning. Det som behövs är styrelsens godkännande, men om företaget kräver att det ska vara skriftligt så kan man vända sig till styrelsen som hjälper till med detta. De skriver i så fall ihop ett godkännande som du kan lämna in.

  Ha en bra dag!
  Johanna Kundkommunikatör
 • Vad gäller för bostadsrätterna
  Nisse
 • Hej Nisse!

  Om du läser ovanstående inlägg så står det vad som gäller för bostadsrätter.
  Johanna Kundkommunikatör
 • Vad gäller för hyresrätter menade jag
  Nisse
 • Hej igen Nisse!

  Om hyresrätten förvaltas av Riksbyggen så kan man vända sig till den ansvarige förvaltaren. För att få reda på vem det är så går det bra att ringa 0771-860 860 dygnet runt. Det går också bra att mejla till: info@riksbyggen.se. Skriv med person- och kontaktuppgifter i mejlet.
  Johanna Kundkommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.