Till senaste kommentaren

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa bostad?

Vad man ska tänka på vid köp av en bostad skiljer sig åt beroende på om bostaden är nyproducerad eller om det bott någon där tidigare.

Riksbyggen säljer främst nyproducerade bostäder, men det händer givetvis att personer som bor i Riksbyggen-hus och Riksbyggen-föreningar säljer sina bostäder. Som hjälp på vägen när man köper en bostad har vi tagit fram en checklista på saker som kan vara bra att kontrollera inför köpet.

Checklista vid bostadsköp:

 • Lånelöfte – hur mycket får du låna?
  Om du inte köper lägenheten för egna pengar bör du kontrollera med din bank hur mycket du kan få låna innan du börjar lägga bud på en bostad. Hur mycket man får låna beror bland annat på tidigare lån, inkomst och ekonomisk historik.
 • Panter - är bostaden pantsatt?
  Ibland används bostaden som säkerhet eller pant för något annat. Kontrollera att den tidigare bostadshavaren inte pantsatt lägenheten eller huset eftersom detta fortsätter att gälla även om bostaden sålts till någon annan. Du kan alltså bli av med en bostad du köpt om någon tidigare pantsatt den.
 • Ta del av föreningens årsredovisning
  Som köpare har du rätt att ta del av föreningens årsredovisning. Med hjälp av denna kan du ta reda på hur föreningens ekonomi ser ut, vilket kan användas som beslutsunderlag inför köpet.
 • Medlemskap i förening
  Köp av bostadsrätt blir definitivt först när köparen antagits som medlem av föreningen och då har köparen rätt att flytta in. Styrelsen avgör frågan om medlemskap och kan neka medlemskap om köparen inte kan fullgöra sina ekonomiska förpliktelser mot föreningen.

Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hur går jag tillväga för att få reda på om lägenhetan har pant.
  Den lägenheten jag är intresserad av är Guldringen 22, Västra Frölunda, lägenhetsnr: 223.
  Mikael Englund
 • Hej Mikael!

  Säljaren kan begära ut ett lägenhetsutdrag från Riksbyggen, på lägenhetsutdraget framgår det om panter finns eller inte. Be din säljare att kontakta oss via e-post: info@riksbyggen.se eller ringa oss på 0771-860 860 dygnet runt så skickar vi hem lägenhetsutdraget med post till honom/henne. Säljaren kan sedan visa utdraget för dig för att styrka om panter finns eller inte.
  Frida Kundkommunikatör
 • Hej igen 😀

  Det är kronofogden som skall sälja denna lägenhet så jag tror inte dom begär ett lägenhetsutdrag.
  Vet ni vilka rutiner dom brukar ha när dom gör en tvångsförsäljning?

  Mvh
  Mikael
  Mikael Englund
 • Hej igen Mikael!

  Vi har inga rutiner hos oss hur Kronofogden brukar göra vid tvångsförsäljningar. Men jag tog fram informationen ifrån Kronofogdens hemsida som säkert ger svar på dina frågor.

  Du kan kontakta din bank som i sin tur kan stämma av eventuella pantsättningar med oss eftersom det blir svårt i ditt fall att fråga säljaren.
  Frida Kundkommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.