Rösträtt styrelsen

hej!

Jag skulle vilja veta om styrelseledarmöter får rösta när man röstar om nya styrelseledarmöter på årsstämman?

Kommentarer

 • Hej Maria!

  En styrelseledamot får inte rösta om sin egen ansvarsfrihet. Inte heller får styrelsen rösta om styrelsearvodet. Vid personval är man däremot aldrig jävig, d.v.s. det går bra att rösta på sig själv. Det är dock vår erfarenhet att styrelseledamöter brukar avstå från att rösta på stämman.
  Sanna Kundkommunikatör
 • Men får suppleanterna rösta på detta? Om dem enbart suttit som suppleanter har dem inte kunnat ta beslut och är ju därför inte jäviga.
  Maria
 • Hej igen Maria!

  Samma sak gäller för suppleanter. Suppleanter får rösta på sig själva i personval men vid fråga om ansvarsfrihet eller arvode för suppleant får suppleanten inte rösta på/för sig själv.
  Johanna Kundkommunikatör
 • Hej igen!

  Vad gäller då för representanten från Riksbyggen? Hur får dem rösta?

  Och får man ställa upp som kandidat på mer än en post?
  Maria
 • Hej igen Maria!

  Riksbyggen har rösträtt precis som övriga medlemmar på stämman. Däremot brukar inte Riksbyggen använda sin röst. (Men det kan ju finnas situationer som t.ex. kräver samtligas röstberättigades samtycke och i sådant fall röstar förstås Riksbyggen-representanten också.)

  Utan fullmakt från behöriga firmatecknare kan inte Riksbyggen utöva sin rösträtt. Ska Riksbyggen rösta krävs alltså att en närvarande RB-representant har fullmakt.
  Riksbyggen har rätt att representeras via RB-ledamoten i styrelsen.

  Styrelseledamöter har emellertid inte någon rösträtt enbart i egenskap av att de sitter i styrelsen.

  Man får kandidera för flera poster men beroende på vilka poster det gäller kan det ju vara så att man inte kan bli vald till alla samtidigt.

  Om du har fler frågor eller funderingar och sitter i styrelsen behöver du ta kontakt med er kundansvarig som kan ta hjälp av Riksbyggens jurister om så behövs.
  Har du som boende fler frågor/funderingar kring detta behöver ni ta kontakt med egen jurist.
  Jacob Kundkommunikatör
 • Hej!
  Hur många medlemmar från varje hushåll har rösträtt i årsstämman?
  Patricia Valeria Labrana
 • Hej Patricia!

  Mycket bra fråga! Det är en röst per lägenhet som gäller. Så en förening kan ha 200 medlemmar fördelat på 100 lägenheter vilket då ger maximalt 100 röster i årsstämman.
  Jacob Kundkommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.