Till senaste kommentaren

Överlåtelse - hur funkar det?

En överlåtelse är en övergång av äganderätt eller av rättigheten att nyttja någonting som ägs av någon annan. Överlåtelse kan ske till exempel genom köp, byte eller gåva.

Överlåtelse via privat försäljning av bostaden hos Riksbyggen
Tre överlåtelseavtal ska skrivas, ett till säljaren, ett till köparen och ett originalavtal som skickas till Riksbyggen. Vi vidarebefordrar handlingarna till föreningen för beslut. Om ni använder ett annat överlåtelseavtal än Riksbyggens behövs en separat ansökan om medlemskap.

Säljare och köpare meddelas föreningens beslut per brev.

Överlåtelse via försäljning av bostaden via mäklare
 • Mäklaren upprättar överlåtelseavtal, hanterar handpenning och kontaktar banken.
 • Mäklaren skickar in originalavtalet samt kompletterande handlingar (exempelvis fullmakt, bouppteckning, anställningsbevis) till Riksbyggen.
Överlåtelse av bostadsrätt som gåva
Vid gåva är det aldrig några pengar inblandade/någon köpeskilling eftersom bostadsrätten då överlåts just som en gåva.
 • Ett gåvobrev ska upprättas och skickas i original till Riksbyggen.
 • Överlåtaren kan skriva ett eget gåvobrev men det finns också att köpa på bokhandeln.
Om gåvotagaren inte är medlem ska ansökan om medlemskap bifogas.

Överlåtelseavgift?
När du köper eller säljer en lägenhet tar Riksbyggen ut en administrativ avgift enligt föreningens stadgar.

Av bostadsrättsföreningens stadgar framgår att föreningen äger rätt att ta ut en överlåtelseavgift på 2,5 procent av prisbasbeloppet. Prisbasbeloppet fastställs årligen av SCB på uppdrag av regeringen. Prisbasbeloppet varierar från år till år.

Överlåtelseavgiften debiteras säljare eller köpare beroende på vad som framgår av föreningens stadgar.

Vad är viktigt att tänka på vid en överlåtelse hos Riksbyggen?

Det här ska skickas till Riksbyggen:
 • Vid köp – en kopia av avtalet.
 • Vid arv – en kopia på hela bouppteckningen och eventuellt testamente. (Bouppteckningen måste vara registrerad hos Skatteverket)
 • Vid bodelning – en kopia av bodelningsavtalet.
 • Vid gåva – en kopia av gåvobrevet. Viktigt är även att ta reda på vem som enligt bostadsrättsföreningens stadgar är skyldig att betala överlåtelseavgift.
Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hur hittar man ansökan om medlemskap?
  Länken fungerar inte..
  Behöver bifoga medlemsansökan till gåvobrev.
  Åsa Berggren
 • Hej Åsa!

  Den finns på vår hemsida under kontakta oss och beställ blanketter. Du kan även trycka här så kommer du till rätt blankett.
  Sanna Kundkommunikatör
 • Kan  man maila in överlåtelseavtalet med boupptäckning och allas underskrifter?
  kenneth jönsson
 • Hej Kenneth!

  Det går bra att mejla in ett inscannat överlåtelseavtal tillsammans med bouppteckningen. Det ska skickas till: boa@riksbyggen.se.

  Johanna Kundkommunikatör
 • Om man är 2 personer som äger en lägenhet tillsammans, 50% var. Sen ska den ena personen skänka/överlåta/gåva sin del till den andra personen, skriver man då att man ger 50 eller 100% i tex.gåva. Vad är den stora skillnaden mellan överlåtelse och gåva i detta fall?
  Krister
 • Hej Krister!

  Båda sakerna gäller för både gåva och överlåtelse, äger ni lägenheten 50/50 och den ena personen i fråga ska överlåta (om det är pengar inblandade) eller genom gåva (inga pengar inblandade) sina 50% så ska ni fylla i att det är 50% som ska överlåtas eller ges bort via gåva.


  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej!

  Vi ska sälja vår bostadsrätt privat och jag undrar nu vad det är vi måste skicka in och vart det ska skickas. Jag förstod det som att man skulle skicka in dels en ansökan om medlemskap och ett exemplar av överlåtelsepapper. Är det rätt uppfattat eller behöver man bara skicka in ett överlåtelsepapper utan ansökan om medlemskap om man alltså använder Riksbyggens eget överlåtelseavtal? Ska vi själva behålla de andra exemplaren till den nya ägaren är godkänd eller hur fungerar detta, ska köparen ha ett, vi ett och ett skall skickas in med alla påskrifter? Kommer vi båda parter få ett brev om att godkännandet är genomfört eller inte? Är nog lite osmart men vill att det ska bli rätt gjort från början. Måste man alltid ha ett möte tillsammans med styrelsen och köparen vid överlämnandet av nycklar?

  Tack på förhand 😀
  Helena
 • Hej Helena!

  Det ser ut som du har koll på läget! Jag punktar upp dina frågor och svar nedan

  Jag förstod det som att man skulle skicka in dels en ansökan om medlemskap och ett exemplar av överlåtelsepapper. Är det rätt uppfattat eller behöver man bara skicka in ett överlåtelsepapper utan ansökan om medlemskap om man alltså använder Riksbyggens eget överlåtelseavtal?

  Det stämmer bra, använder du vårat överlåtelseavtal räcker det med det avtalet, använder du ett annat överlåtelseavtal ska en medlemskapsansökan skickas med.

  Ska vi själva behålla de andra exemplaren till den nya ägaren är godkänd eller hur fungerar detta, ska köparen ha ett, vi ett och ett skall skickas in med alla påskrifter?

  Det går bra att behålla exemplaren till överlåtelsen är godkänd, det stämmer bra att ni som säljer ska ha ett avtal, köparen ska ha ett avtal och vi på Riksbyggen ska ha ett avtal med samtliga påskrifter.

  Kommer vi båda parter få ett brev om att godkännandet är genomfört eller inte?  

  Stämmer bra, båda parter kommer att bli meddelade om beslutet från föreningen.

  Måste man alltid ha ett möte tillsammans med styrelsen och köparen vid överlämnandet av nycklar?

  Detta är något man kan komma överens med föreningen om hur det ska gå till, det kan skilja sig från förening till förening, så i detta fallet kan du kontakta just förening och fråga vad som gäller.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej,
  Vad är det för överlåtelseavgift när det gäller gåva? Var kan jag se hur mycket det är?
  Martina
 • Hej Martina!

  En överlåtelseavgift är alltid densamma oavsett om det gäller en gåva eller om det sker en överlåtelse. Beloppet som fastställs varje år är i år 1138;-

  Överlåtelseavgiften är en administrationsavgift som föreningen får ta ut för extra kostnader och administrativt merarbete vid överlåtelse av en bostadsrätt. Detta förutsatt att det står skrivet i stadgarna. Vissa föreningar tar inte ut någon överlåtelseavgift.
  Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör
 • Hej !
  Gällande normalstadgar tillåter föreningen att ta ut en avgift vid andrahandsuthyrning. Hur hög är den avgiften.
  Olle Bergkvist
 • Hej Olle!

  Avgiften för andrahandsuthyrning 2018 är 379 kronor per månad. Priset baseras på prisbasbeloppet som fastställs av regeringen varje år och föreningen brukar ta ut 10% av beloppet och sedan delar upp det baserat på hur många månader man hyr ut sin lägenhet.

  Observera att tillvägagångssättet kan variera i olika föreningar, så för att få rätt information så kan du vända dig till styrelsen som kan informera om hur de debiterar avgiften.
  Johanna Kundkommunikatör
 • hej,
  jag ska få nycklarna till min nya lägenhet 2 juli och omedelbart ska vi börja renoveringen. Lägenheten köptes som renoveringsobjekt- det betyder att ingen ska bo i lägenhet ca. två månader. Måste jag betala den värmeavgiften trots allt?

  MVH
  Ursula
  Ursula Henningsson S.
 • Hej Ursula!

  Jag kan tänka mig att din värmeavgift ingår i din månadsavgift, avgiften till bostadsrättsföreningen behövs betalas vare sig man bor i lägenheten eller inte.

  Men det är din styrelse i din förening som kan besluta om du kan få slippa betala för värmeavgiften under denna perioden, eftersom det är föreningens pengar.

  Godkänner din styrelse detta, kommer dem kontakta oss och då reducerar vi din avgift.
  Sanna Kundkommunikatör
 • Hej!

  Vi har skickat in ett överlåtelseavtal (ert sådant) till er adress. Hur vet vi att det mottagits och blir processat? får vi någon återkoppling?

  MVH
  Carita
  Carita
 • Hej Carita!

  Ni får en återkoppling när överlåtelsen är slutregisterad, då skickas en bekräftelse via post där det framgår att överlåtelsen är genomförd. Om ni önskar återkoppling och status under tiden så kan ni kontakta oss på mejl: info@riksbyggen.se. Ni kan också kontakta oss på telefon 0771-860 860 dygnet runt. En överlåtelse tar ca 2-6 veckor.
  Johanna Kundkommunikatör
 • Hej!
  Jag ska köpa en bostadsrätt och vi har kommit överens om tillträdesdagen osv men när i processen skrivs och skickas överlåtelseavtalet in? 


  Gabriella Gustafsson
 • Hej Gabriella!

  Överlåtelseavtalet ska skickas in när köpare och säljare är överens och har bestämt köpeskilling och tillträdesdag. Så fort ni är överens så kan man fylla i överlåtelseavtalet och skicka in det. Processen tar sedan ca 2-6 veckor. Handpenning eller köpeskilling betalas inte ut innan medlemskapet är godkänt, eftersom det är först då man får lov att tillträda lägenheten.
  Johanna Kundkommunikatör
 • Hej.  Vi har såld vår bostadsrätt och idag har vi fått full betalning och alla papper är i ordning. Fick veta att vi skall kontakta er för att meddela om överlåtelseavtal. Hur gör jag?   Bostadsrättsföreningen är informerat.   Så vad är det vi skall skicka in till er?    Hur går jag vidare med detta så det blir rätt. ??

  Erna Jensen
 • Hej Erna!

  Om du har haft en mäklare vid överlåtelsen så har hen redan fixat med ditt köpeavtal.

  Om du har sålt privat så behövs överlåtelseavtalet skickas in till:

  RIksbyggen Servicecenter
  BOX 540
  721 09 Västerås

  eller så kan du scanna in avtalet och skicka det till boa@riksbyggen.se
  Sanna Kundkommunikatör
 • Hej,
  Min sambo ska köpa in sig i min lägenhet.

  Vad krävs? Jag har fyllt i:
  Överlåtelseavtal bostadsrätt
  Ansökan om medlemskap
  Pantförskrivning
  Alla i 1 exemplar som jag skickar till er. Är det något jag har glömt eller ska lägga till!?

  Stefan Reuterling
 • Hej,
  Min sambo ska köpa in sig i min lägenhet.

  Vad krävs? Jag har fyllt i:
  Överlåtelseavtal bostadsrätt
  Ansökan om medlemskap
  Pantförskrivning
  Alla i 1 exemplar som jag skickar till er. Är det något jag har glömt eller ska lägga till!?

  Stefan Reuterling
 • Hej Stefan!

  Det ser ut som att du har fått med allt som vi behöver det behövs inget mer!
  Alexander Kundkommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.