Till senaste kommentaren

När ska det vara tyst i en fastighet?

En bostadsrättshavare ska "iaktta sundhet, ordning och skick" vid användandet av lägenheten. Av det följer att han eller hon ska följa de ordningsregler som gäller i föreningen.

Bostadsrättsföreningar brukar ha regler som säger att man inte får störa efter en viss tidpunkt, vanligtvis 22-tiden.

Bestämmelsen tar i första hand sikte på hög musik, men omfattar även andra typer av störningar som exempelvis ljud från tvättmaskiner. Det vanliga är att föreningen på föreningsstämman fastställer de ordningsföreskrifter som gäller i föreningen.

Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej , jag undrar vart och vilket nummer man kan ringa ifall grannar fortsätter störa efter 22.00 med hög musik och skrik?
  Olga
 • Hej Olga!

  Det du kan göra är att prata med din fastighetsägare eller din förvaltare om du bor i en hyresrätt för att få reda på vilka regler ni har i eran fastighet samt om ni har någon störningsjour som kan åka ut.

  Bor du istället i en bostadsrätt kan du vända dig till någon i styrelsen som kan informera dig om vilka regler de har samt om dem har någon störningsjour.

  Saknar du kontaktuppgifter till din förvaltare/styrelse så hjälper vi självklart till. Skicka oss ett mejl med information om vart du bor samt personuppgifter till info@riksbyggen.se eller ringa oss på 0771-860 860 dygnet runt.
  Frida Kundkommunikatör
 • Hej

  men om man kontaktat styrelsen ( bor i brf ) ringt störningsjour och polis ett antal ggr men personen ändå håller på natt efter natt med gap/skrik/bankar på grannars dörr och inget händer mer än att grannarna runt om nu på allvar vill sälja och flytta för att dom inte orkar, vad är då nästa steg?
  Magnus Eliasson
 • Hej Magnus!

  Vad tråkigt att höra att det har gått så pass långt att vissa funderar att sälja sina lägenheter.

  Det vi kan göra på Riksbyggen är att skicka ut störningsjour om er förening har det avtalet hos oss. Men när det gäller avhysningsärende är det er förening som får driva den frågan. Så jag rekommenderar att ni har en dialog med styrelsen och ber att dem utreder frågan.
  Frida Kundkommunikatör
 • Hej!
  Jag har en ny granne som har en hund och sedan i början på September har jag blivit störd av att hunden när den blir lämnad ensam (dagtid) skäller och ylar flera timmar i sträck.Jag hoppades på att detta skulle gå över men det har det inte gjort så jag  har meddelat grannen vid två tillfällen  under de senaste två veckorna via en lapp på dörren och via sms och idag pratade jag med henne via telefon.Jag fick till svar att hon har rätt att lämna hunden ensam i 6 timmar och att jag är den enda grannen som klagat ......jag sa då till henne , att de andra grannarna inte har klagat kan bero på att de arbetar dagtid och då inte hör hennes hund skälla och yla i flera timmar och att jag är medveten om att en hund kan lämnas ensam upp till 6 timmar men att jag tror inte att hon har rätt att ha en hund skällande i lägenheten flera timmar i sträck.
  Jag jobbar natt och behöver sova dagtid så vad ska jag göra om detta fortsätter?
  Sari
 • Hej Sari!

  Detta låter ju inte så roligt om detta är något som fortsätter även fast du varit i kontakt med den boende.

  De du kan göra i detta fall är att du kontaktar din bostadsrättsförening och tar en diskussion om hur ni kan lösa detta på ett bra sätt.

  Bor du i en hyresrätt går det bra att kontakta förvaltaren eller hyresadministratören för respektive hyresbestånd.

  Saknar du kontaktuppgifter till något av ovan går det bra att kontakta oss på telefonnummer 0771860860 eller mejla din fråga till info@riksbyggen.se
  Alexander Kundkommunikatör
 • Vad gör jag åt nattsuddare som sitter på balkongen och tjatar på nätterna? Öronproppar hjälper inte. Hör vartenda ord. 
  Boende störs men nattsuddarna bryr sig inte om/tar ingen hänsyn till att vi vill sova. I vår förening ska det vara lugn och ro vid kl. 22:00.
  Elisabet
 • Hej Elisabet!

  Det var tråkigt att höra att ni inte får ro på nätterna.

  Om du bor i en bostadsrättsförening så rekommenderar vi att ni vänder er till styrelsen som hjälper till att framföra detta till dem som är berörda.

  Kontaktuppgifter till styrelsen, exempelvis ordförande, brukar finnas i trapphus eller i en bopärm.

  Saknar ni dessa uppgifter så är ni alltid välkomna att kontakta oss på telefon 0771-860 860 så hjälper vi till att ta fram dem.
  Johanna Kundkommunikatör
 • Det finns hju inga paragrafer för när det ska vara tyst, inget som håller lagligt.
  22.00 är nog något gammalt som troligen följt med i som vana/hävd..

  Det är som med rökning det går inte att förbjuda. Enklast är väl att prata med varandra när störningar uppstår..


  Nisse
 • Hej, vad gäller för lägenheter med direkt anslutning till markplan och hundägare låter sina hundar uträtta behov hänsynslöst och helt synligt från de boendes fönster i direkt anslutning till fastigheten (mot samma vägg eller intill). Har fått kväljningar vid köksbordet.
  Jan
 • Hej Jan!

  Bor du i en bostadsrätt går det bra att kontakta din bostadsrättsförening om vilka regler som gäller för husdjur i området.

  Bor du i en hyresrätt går det bra att kontakta ansvarig förvaltare om vilka regler som gäller för husdjur i området.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej! Jag har grannar i lägenheten ovanför som klampar väldigt hårt i golvet dag som natt. Jag har pratat med dom, men de verkar inte bry sig. Det blev nästan bara värre. Jag orkar inte höra på detta dunket mer. Hur ska jag göra för att dom ska förstå? Kan föreningen ta kontakt med dom och förklara att man visar hänsyn?
  Jag bor i bostadsrätt.

  Mikael
 • Hej Mikael!

  Det var verkligen tråkigt att höra att det inte hjälpte att prata med dina grannar.

  Givetvis så kan du vända dig till föreningen som får ta kontakt med de berörda personerna och ha en dialog med dem.

  Kontaktuppgifter till styrelsen bör finnas i trapphuset. Om du inte får tag på några uppgifter så är du alltid välkommen att höra av dig till oss så tar vi fram det.

  Vi nås på telefon 0771-860 860 dygnet runt.
  Johanna Kundkommunikatör
 • Hej!

  Har grannar som ofta borrar på kvällar och även helger typ 20 tiden när min 1 åring precis somnat.
  På tex HSB finns regler för detta. Där får man inte borra och spika efter kl 15.
  Vad är era regler/rutiner för detta?
  Anonym
 • Hej Anonym!

  Bor du i en bostadsrätt går det bra att kontakta din bostadsrättsförening om vilka regler som gäller för när det ska vara tyst i fastigheten. Det kan även framgå i föreningens stadgar.

  Bor du i en hyresrätt går det bra att kontakta ansvarig förvaltare om vilka regler som gäller för när det ska vara tyst i fastigheten. Det finns inga generella regler om när det ska vara tyst utan det bestäms lokalt.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej Riksbyggen.
  Jag/Vi bor i bostadsrätt och stiger upp kl.0600 på morgonen till jobbet, under oss bor granne/ar som duschar nästan varje dag efter kl.2300, det stör vår sovtimar. På natten hörs det mycket tydligt oljudet från vattenledningar som ekar i hela huset. Hjälp oss hur ska man gå till väga med det.

  André
 • Hej Andrè!

  Bor du i en bostadsrätt går det bra att kontakta din bostadsrättsförening om vilka regler som gäller för när det ska vara tyst i fastigheten. Det kan även framgå i föreningens stadgar.

  Alexander Kundkommunikatör
 • En ung kvinna med många barn skrika åt sina barn varje morgon och vi kan inte sova på morgon, vi förstår att hon har barn, men ändå måste man visa hänsyn till andra också.
  Jag på Johannesgatan 1B Malmberget.
  Raphael
 • Hej Raphael!

  Som du säger så ska man ju självklart visa hänsyn till sina grannar. Det du kan göra är till att börja med att ta kontakt med kvinnan själv och uppmärksamma henne på problemet (kanske har hon själv inte reflekterat över detta). Annars får du ta kontakt med styrelsen som kan hjälpa dig föra dialogen med din granne.

  Hoppas det löser sig!
  Jacob Kundkommunikatör
 • Hej!

  Har min granne rätt till att ringa på dörren pga han känner att musiken spelas upp för högt när klockan inte ens 21:00 och han bor i tredje våningen och vi bor i första våningen. Ingen annan som klaga på oss inte ens dem som bor ovanpå oss eller mittemot och det är bara han som klaga. Jag har läst även ovanstående inlägg och vill gärna ett tydligt svar.
  Med vänlig hälsning, M
  Mac
 • Hej Mac!

  Alla boende ska följa de regler och ordningsföreskrifter som föreningen har satt. Om du följer dessa bör det inte vara några problem. Alla individer stör sig på olika saker och vissa säger till och andra inte.

  Vill du få klarhet i vad som gäller för dig i din fastighet, ta kontakt med din styrelse och framför din fråga till dem. Kanske kan de hjälpa dig i dialogen mellan dig och din granne.
  Jacob Kundkommunikatör
 • störningar kan ju uppkomma vilken tid på dygnet som helst.
  Det är väl bra att grannar ringer på och kommer överens om vad som upplevs som störning...
  Nizz
 • Hej Nizz!

  Absolut, att föra en dialog sinsemellan grannar löser säkerligen de flesta problemen kring störningar, då alla kan uppfatta situationer olika.
  Jacob Kundkommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.