Till senaste kommentaren

Kan föreningen säga upp garagekontrakt vid misstankar om att garage används på ett felaktigt sätt?

Den medlem som hyr garaget, har inte rätt att använda garaget för annat ändamål än det avsedda. Det avsedda ändamålet med garaget är biluppställningsplats, inte förråd eller något annat. Garagehyresgästen har endast vad man kallar för ett indirekt besittningsskydd, vilket innebär att kontraktet för garaget alltid kan sägas upp till hyrestidens utgång.

För det fall hyresvärden (föreningen) inte har tillräckliga skäl för sin uppsägning kan hyresgästen ha rätt till skadestånd, vilket i den här typen av ärenden är maximerat till en årshyra. Det är viktigt att tänka på att föreningen måste behandlar sina medlemmar lika. Det innebär att om en hyresgäst sägs upp på grund av felaktig användning ska även eventuellt övriga hyresgäster som använder garaget felaktigt sägas upp.

Hyresvärden (föreningen) har aldrig rätt att gå in i garaget utan hyresgästens tillstånd, om det inte är en nödsituation. Däremot kan en hyresvärd med hjälp av Kronofogden komma in och kontrollera att bostadsrättshavaren använder garaget för avsett ändamål.

Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Vart/Hur säger jag upp min motorvärmarplats?
  Mattias
 • Hej Mattias!

  Följ länken nedan så hittar du all information kring uppsägning.

   Hur säger jag upp min bilplats/förråd?


  Sanna Kundkommunikatör
 • Hur gör jag för att hyra garage på smältverksgatan
  Monika Säfström
 • Hej Monika!

  Om Riksbyggen tar hand om din bostadsrättsförenings parkeringsplatser så sköts detta via vår köportal på vår hemsida, www.riksbyggen.se. Logga in på din kundwebb och gå därifrån vidare till köportalen för att ställa dig i kö.

  Sköter din bostadsrättsförening om kön själva behöver du ta kontakt med den som är köansvarig i föreningen.

  Är du osäker, skicka in en skriftlig förfrågan via formuläret här eller ring oss på 0771-860 860 dygnet runt så kan vi hjälpa dig att kolla upp detta.
  Sanna Kundkommunikatör
 • Har ordföranden i föreningen någonting att säga till om vad gäller uthyrning av garageplatser och p-´platser i föreningen?

  Monica Samuelsson
 • Hej Monica!

  Föreningen äger ju fastigheten och oftast marken där man har bilplatser/garage. I vissa fall hyr man utav Riksbyggen för att sedan kunna hyra ut till sina medlemmar.

  Så för att svara på din fråga, ja, föreningen har alltid rätt att säga sitt om uthyrningen för både garage och parkeringsplatser.
  Sanna Kundkommunikatör
 • Hej Sanna,
  Det var inte svar på min fråga "föreningen har rätt att säga sitt". Jag frågade om reglerna för uppsägning av garage vid misstanke.... om föreningen kunde säga upp en plats.
  Hälsningar
  Monica Samuelsson 

  Monica Samuelsson
 • Hej igen!

  Okej, då missuppfattade jag din fråga. Det stämmer, föreningen kan säga upp parkeringsplatsen/garaget om det inte används enligt avsedda ändamålet.
  Sanna Kundkommunikatör
 • Får en medlem hyra ut sitt garage när garaget ingår i avgiften. Om ja får hen hyra ut det till vem som helst eller ska styrelsen godkänna det?

  Krister bundy
 • Hej Krister!

  Om du vill hyra ut ditt garage till någon annan så kan du kontakta din styrelse/förening som får ta ett beslut i den frågan.
  Alexander Kundkommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.