Hur möblerar jag miljöanpassat?

Det spelar stor roll för miljön hur du möblerar. Det handlar om att få värmen att sprida sig i rummet så att du inte höjer temperaturen för att du upplever att det är kallt.

Några enkla tips om hur du kan skapa ett behagligare inomhusklimat. Det finns många faktorer som du kan påverka för att förbättra inomhusklimatet hemma hos dig – samtidigt som du minska energianvändningen.

Några tips kring inomhusklimat:

  • Möblera så att radiatorerna inte täcks. Soffan eller andra stora möbler ska inte stå framför elementet
  • Vädra kort och effektivt, inte under en längre tid
  • Använd termostaten om du vill du ha lägre temperatur inomhus. Temperaturen på en radiator kan och ska vara olika på den övre delen jämfört med den undre delen.
  • Placera termometern på en innervägg, helst i ögonhöjd
  • Stäng av köksfläkten när den inte används
  • Låt friskluftsventilen alltid vara öppen
  • Ha inte långa, tjocka gardiner som täcker elementet. Luften runt radiatorn ska cirkulera fritt.
  • Hitta en behaglig rumstemperatur. Hyresgästföreningen rekommenderar 20–21 grader.

Sprid värmen i rummet
Sänk - eller stäng av - värmen om du ska vädra under en längre tid. Om du ofta får ett behov av vädring kan du sänka temperaturen på dina element permanent. Om du sänker värmen med en grad kan du minska dina uppvärmningskostnader samtidigt som du minskar dina klimatpåverkande utsläpp.

Välj material och möbler som är bra för miljön
Ta reda på hur möbeln tillverkats. Är det giftiga ämnen i till exempel sängen där du ska tillbringa mycket tid? Har man producerat produkten ansvarsfullt utan exempelvis barnarbete? Du har rätt att fråga, och butiken ska kunna svara på dina frågor! Självklart kan du hitta den möbel du behöver, till ett bra pris, på loppisar, antikhandlare - eller på nätet, auktionssajter och säljmarknader. Möbler med lite bättre kvalitet har en andrahandsmarknad så att du kan få igen en del av dina satsade pengar.

Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.