Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur gör jag för att hyra ut en lägenhet i andra hand?

Det är styrelsen i din bostadsrättsförening som tar beslut om andrahandsuthyrning. Andrahandsuthyrning tillåts vanligen högst ett år i taget. Andrahandsuthyrning är en överenskommelse mellan innehavaren och andrahandshyresgästen.

Det finns två olika blanketter för upplåtelse andrahand beroende på om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt. Blanketter för de båda kommer här:  bostadsrätt och hyresrätt och de används som en ansökan till föreningen men om innehavaren och andrahandshyresgästen vill kan de själva skriva ett avtal sinsemellan.


Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!  

  Vad kan man ta i hyra om man tänkt att hyra ut i 2:dra hand? Har en bostadsrätt för er Riksbyggen i Kalmar? Betala 5500 kr med lån för bostaden varje månad.
  Vad gäller?


  Mvh/Åsa
  Åsa Fransén
 • Hej Åsa!

  Vilken hyra du tar ut av er andrahandshyresgäst kan varken vi på Riksbyggen eller föreningen avgöra. Det är helt upp till dig att sätta hyresnivån för din andrahandshyresgäst då ni sinsemellan skriver ett kontrakt. Det finns däremot lagar och regler ni behöver följa, dessa kan ni hitta mer information om på hyresnämndens hemsida.
  Jacob Kundkommunikatör
 • Hej!
  Får man hyra ut hyresrätt för att testa samboskap?

  Mvh,
  Hanna
  Hanna
 • Hej Hanna!

  Att hyra ut sin lägenhet för att testa samboskap ska vara ett giltigt skäl för uthyrning. Det är upp till hyresvärden att ta beslutet och godkänna uthyrningen. Här kan du läsa mer om uthyrning i andra hand.
  Johanna Kundkommunikatör
 • Hej Till vilken adress skickar man ansökan om tillstånd för uthyrning i andra hand?
  pamela
 • Hej Pamela!

  Adressen är densamma oavsett om bor i en hyresrätt eller bostadsrätt. Bor du i en bostadsrätt så skickas blanketten in efter styrelsens påskrift och bor du i en hyresrätt så skickas banketten direkt till oss på adress:

  Riksbyggen Servicecenter
  BOX 540
  721 09 VÄSTERÅS


  Sanna Kundkommunikatör
 • Hej!
  Har Riksbyggen någon färdig avtalsmall för att skriva kontrakt med sin andrahandshyresgäst?

  Mvh,
  Martina
  Martina
 • Hej Martina!

  Ja det har vi, du kan hitta blanketterna här. 

  Alexander Kundkommunikatör
 • Jag och min ena dotter äger en lägenhet men vill låna ut den till min andra dotter då den första dottern vill skaffa ett billigare boende under sin studietid. Vad gäller?
  Jörgen Oskarsson
 • Hej Jörgen!

  Det kan vara bra att ni pratar med styrelsen i detta fall för att ta reda på om en andrahandsansökan behövs fyllas i eller om detta ska räknas som en inneboende.

  Önskar du kontaktuppgifter till styrelsen får jag be dig mejla in din fråga till info@riksbyggen.se eller ringa oss på 0771-860 860.
  Sanna Kundkommunikatör
 • Hej!

  Behöver man ansöka om tillstånd för att en familjemedlem (barnbarn) ska bo i sin lägenhet medans man bor på annat ställe?
  Josefine Malmgren
 • Hej Josefine!

  Vilken bra fråga du ställer! Man behöver ansöka om tillstånd hos styrelsen/hyresvärden. Det gäller oavsett vem personen är som ska hyra bostaden medan man bor på annat ställe.
  Johanna Kundkommunikatör
 • Hej,

  Om jag planerar på att hyra ut min bostadsrätt, måste jag ha hittat en hyresgäst först för att kunna ansöka,  eller kan jag ansöka redan nu utan att hittat en hyresgäst för att fylla på blanketten.
  daniel
 • Hej Daniel!

  Om du vill få ett beslut kring andrahandsuthyrning innan du hittat en hyresgäst att hyra ut till går det bra att kontakta din bostadsrättsförening då det är dem som tar besluten kring andrahandsuthyrning.


  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej!
  Jag har en fråga angående att om jag har dubbla boende hur fungerar det att ha någon som är inneboende i min lägenhet?
  Då jag behöver vara i min lägenhet minst två gg i veckan ??
  Jeta
 • Hej Jeta!

  För att ta reda på vad som gäller om du har dubbla boenden och vill ha en inneboende in din lägenhet går det bra att kontakta din bostadsrättsförening för att se vad som gäller för dig i detta fallet då de flesta föreningar har vissa stadgar som bör följas.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej!
  Jag har fått tillåtelse och godkänt av styrelsen att hyra ut min lilla etta i andra hand. Måste jag ansöka en gång till om den tjejen flyttar och jag hittar en annan hyresgäst eller räcker det med att meddela vicevärden att det är en ny hyresgäst?
  Mvh
  /Morgan
  Morgan Dungmark
 • Hej Morgan!

  Du behöver alltid ansöka på nytt när det är byte av andrahandshyresgäst.

  Du behöver även ansöka på nytt ifall uthyrningen med första andrahandshyresgästen skall förlängas.
  Jacob Kundkommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.