Till senaste kommentaren

Hur gör jag för att hyra ut en lägenhet i andra hand?

Det är styrelsen i din bostadsrättsförening som tar beslut om andrahandsuthyrning. Andrahandsuthyrning tillåts vanligen högst ett år i taget. Andrahandsuthyrning är en överenskommelse mellan innehavaren och andrahandshyresgästen.

Det finns två olika blanketter för upplåtelse andrahand beroende på om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt. Blanketter för de båda kommer här:  bostadsrätt och hyresrätt och de används som en ansökan till föreningen men om innehavaren och andrahandshyresgästen vill kan de själva skriva ett avtal sinsemellan.


Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!  

  Vad kan man ta i hyra om man tänkt att hyra ut i 2:dra hand? Har en bostadsrätt för er Riksbyggen i Kalmar? Betala 5500 kr med lån för bostaden varje månad.
  Vad gäller?


  Mvh/Åsa
  Åsa Fransén
 • Hej Åsa!

  Vilken hyra du tar ut av er andrahandshyresgäst kan varken vi på Riksbyggen eller föreningen avgöra. Det är helt upp till dig att sätta hyresnivån för din andrahandshyresgäst då ni sinsemellan skriver ett kontrakt. Det finns däremot lagar och regler ni behöver följa, dessa kan ni hitta mer information om på hyresnämndens hemsida.
  Jacob Kundkommunikatör
 • Hej!
  Får man hyra ut hyresrätt för att testa samboskap?

  Mvh,
  Hanna
  Hanna
 • Hej Hanna!

  Att hyra ut sin lägenhet för att testa samboskap ska vara ett giltigt skäl för uthyrning. Det är upp till hyresvärden att ta beslutet och godkänna uthyrningen. Här kan du läsa mer om uthyrning i andra hand.
  Johanna Kundkommunikatör
 • Hej Till vilken adress skickar man ansökan om tillstånd för uthyrning i andra hand?
  pamela
 • Hej Pamela!

  Adressen är densamma oavsett om bor i en hyresrätt eller bostadsrätt. Bor du i en bostadsrätt så skickas blanketten in efter styrelsens påskrift och bor du i en hyresrätt så skickas banketten direkt till oss på adress:

  Riksbyggen Servicecenter
  BOX 540
  721 09 VÄSTERÅS


  Frida Kundkommunikatör
 • Hej!
  Har Riksbyggen någon färdig avtalsmall för att skriva kontrakt med sin andrahandshyresgäst?

  Mvh,
  Martina
  Martina
 • Hej Martina!

  Ja det har vi, du kan hitta blanketterna här. 

  Alexander Kundkommunikatör
 • Jag och min ena dotter äger en lägenhet men vill låna ut den till min andra dotter då den första dottern vill skaffa ett billigare boende under sin studietid. Vad gäller?
  Jörgen Oskarsson
 • Hej Jörgen!

  Det kan vara bra att ni pratar med styrelsen i detta fall för att ta reda på om en andrahandsansökan behövs fyllas i eller om detta ska räknas som en inneboende.

  Önskar du kontaktuppgifter till styrelsen får jag be dig mejla in din fråga till info@riksbyggen.se eller ringa oss på 0771-860 860.
  Frida Kundkommunikatör
 • Hej!

  Behöver man ansöka om tillstånd för att en familjemedlem (barnbarn) ska bo i sin lägenhet medans man bor på annat ställe?
  Josefine Malmgren
 • Hej Josefine!

  Vilken bra fråga du ställer! Man behöver ansöka om tillstånd hos styrelsen/hyresvärden. Det gäller oavsett vem personen är som ska hyra bostaden medan man bor på annat ställe.
  Johanna Kundkommunikatör
 • Hej,

  Om jag planerar på att hyra ut min bostadsrätt, måste jag ha hittat en hyresgäst först för att kunna ansöka,  eller kan jag ansöka redan nu utan att hittat en hyresgäst för att fylla på blanketten.
  daniel
 • Hej Daniel!

  Om du vill få ett beslut kring andrahandsuthyrning innan du hittat en hyresgäst att hyra ut till går det bra att kontakta din bostadsrättsförening då det är dem som tar besluten kring andrahandsuthyrning.


  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej!
  Jag har en fråga angående att om jag har dubbla boende hur fungerar det att ha någon som är inneboende i min lägenhet?
  Då jag behöver vara i min lägenhet minst två gg i veckan ??
  Jeta
 • Hej Jeta!

  För att ta reda på vad som gäller om du har dubbla boenden och vill ha en inneboende in din lägenhet går det bra att kontakta din bostadsrättsförening för att se vad som gäller för dig i detta fallet då de flesta föreningar har vissa stadgar som bör följas.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej!
  Jag har fått tillåtelse och godkänt av styrelsen att hyra ut min lilla etta i andra hand. Måste jag ansöka en gång till om den tjejen flyttar och jag hittar en annan hyresgäst eller räcker det med att meddela vicevärden att det är en ny hyresgäst?
  Mvh
  /Morgan
  Morgan Dungmark
 • Hej Morgan!

  Du behöver alltid ansöka på nytt när det är byte av andrahandshyresgäst.

  Du behöver även ansöka på nytt ifall uthyrningen med första andrahandshyresgästen skall förlängas.
  Jacob Kundkommunikatör
 • Hej

  Jag har snart hyrt ut min bostadsrätt i ett år till en och samma hyresgäst. Vi ska förnya kontraktet med ett år till då allt har gått bra och båda parter är nöjda. Samt att jag har 1 år kvar på mina studier på annan ort.

  Jag har både läst och hört lite gällande att man ska skriva papper där min hyresgäst avsätter sig besittningsrätt. Men jag förstår inte riktigt om detta är nödvändigt eller inte då det är en bostadsrätt jag hyr ut.

  Kan ni ge lite klarhet i detta med besittningsrätt osv?

  Hälsningar Jesper
  Jesper
 • Hej Jesper!

  Reglerna ser lite olika ut om det gäller en hyresrätt eller bostadsrätt och när det gäller just bostadsrätt så beror det på om privatuthyrningslagen eller jordabalkens regler ska tillämpas.

  Bra information om andrahandsuthyrning och besittningsskydd finns på hyresnämndens hemsida; https://www.domstol.se/amnen/hyra-bostadsratt-och-arrende/

  Jacob Kundkommunikatör
 • Ungefär hur lång tid tar det för en ansökan om andrahandsuthyrning att bli godkänd?
  Emma Therkelsson
 • Hej Emma!

  Detta är något som sköts lokalt, om det är en bostadsrätt så är det bostadsrättsföreningen som beslutar om godkännande och det kan variera lite beroende på hur ofta de har sina möten för eventuella godkännanden. Så för uthyrning av andrahand för en bostadsrätt rekommenderar vi att ni kontaktar föreningen som får ge dig ett svar om hur lång hanteringstiden är för just din bostadsrättsförening.

  Är det en hyresrätt som ska hyras ut i andrahand är det förvaltaren eller hyresadministratören i området som tar beslutet om godkännande för andrahandsuthyrning och där kan det också variera beroende på hur hanteringen ser ut i det området. De personerna går också bra att kontakta om man vill veta hur lång hanteringen är just i ditt område.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej,
  Min dotter är I Australien och ska byta hyresgäst i sin bostadsrätt. Finns det möjlighet att använda bankid för att skriva under andrahandskontraktet?
  //Lena
  Lena Ohlson
 • Hej Lena!

  Det finns ingen möjlighet ännu att signera ett kontrakt om uthyrning i andra hand via bankID. Det ni skulle kunna göra är att ni skickar med en handling om att någon anhörig i Sverige har fullmakt för undertecknande av andrahandskontraktet som ska skickas in i samband med att en ny hyresgäst ska hyra lägenheten i andra hand.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hejsan

  Jag hyr ut min lägenhet i andrahand pga studier på annan ort. Nu har jag blivit kontaktad av föreningen som förklarar att grannar har klagat på min hyresgäst (högljutt sent på kvällarna och mycket spring i trappen på nätterna).

  Föreningen föreslår att jag ska säga upp honom, min fråga är om det finns några riktlinjer eller regler som gäller hur man går tillväga om man ska byta hyresgäst?

  Tack på förhand
  Sebastian
 • Hej Sebastian!

  Då du som bostadsrättshavare är ägare av lägenheten även om en andrahandsuthyrning är pågående så är du ansvarig för att andrahandshyresgästen följer regler och stadgar som gäller i föreningen.

  Om andrahandshyresgästen missköter sig så har du rätt att säga upp denne.
  För att säga upp nuvarande hyresgäst så skickar du en skriftlig uppsägan till boa@riksbyggen.se eller via post: Riksbyggen Servicecenter, BOX 540, 721 09 VÄSTERÅS.

  Om du fortsatt önskar hyra ut lägenheten i andra hand behöver du hitta någon som är intresserad av att hyra lägenheten. Processen för detta ser ut som du gjorde med tidigare hyresgäst det vill säga att du tillsammans med den nya hyresgästen fyller i en blankett om andrahandsuthyrning och skickar den blanketten till styrelsen för nytt beslut om uthyrning i andrahand.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hur ser det ut med uppsägningstid om mitt kontrakt med hyresgästen inte säger något annat? (något jag tänker implementera till nästa hyresgäst) Är det 3 månader som gäller?

  Och ett stort tack för snabba svar!
  Sebastian
 • Hej Sebastian

  Gällande uppsägningstiden är detta något du och andrahandshyresgästen kan komma överens om, det finns inga generella regler hos oss på Riksbyggen.

  Skulle du och andrahandshyresgästen inte komma överens går det bra att kontakta hyresnämnden om hur ni ska bestämma uppsägningstiden.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej

  Jag ska skriva ett andrahandskontrakt för en bostadsrätt som min mamma nuvarande bor i. Vad jag förstått är det ett godtagbart skäl. Behöver min mamma ge något skäl till varför hon vill hyra ut den till sitt barn? Samt spelar det någon roll om jag är folkbokförd där idag?

  Mvh Johanna
  Johanna
 • Hej Johanna!

  Andrahandsuthyrning är något som bestäms av bostadsrättsföreningen. Det finns olika regler gällande andrahandsuthyrning beroende på i vilken förening man bor i.

  Så i ditt fall hade jag rekommenderat dig att kontakta styrelsen i föreningen för att diskutera vad som gäller vid andrahandsuthyrning, rimliga skäl och vad som gäller vid folkbokföringsadressen.

  Saknar du kontaktuppgifter till styrelsen går det bra att kontakta oss på telefonnummer 0771860860 eller mejla din fråga tillsammans med kontaktuppgifter till info@riksbyggen.se så hjälper vi dig att ta reda på kontaktuppgifter till styrelsen.
  Alexander Kundkommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.