Till senaste kommentaren

Finns det regler om valberedningen i en bostadsrättsförening?

Det finns inget lagkrav på att en bostadsrättsförening ska ha en valberedning, däremot innehåller Riksbyggens normalstadgar ett sådant krav.

Valberedningen väljs av föreningsstämman på ett år i taget. Valberedningen uppgift är att till nästkommande föreningsstämma föreslå valbara och lämpliga kandidater till de förtroendeposter som stämman ska välja.

Medlemmarna i föreningen kan nominera kandidater under hela året. För att underlätta valberedningens arbete bör dock medlemmarna i god tid före stämman fundera över vilka personer man vill ha med i styrelsen och meddela valberedningen.

Vanligtvis kontaktar valberedningen styrelsens ledamöter och fråga om de vill ställa upp för omval. Valberedningen har givetvis också rätt att föreslå andra kandidater än sittande styrelse.

Titta på filmen ​hur fungerar styrelsen i vår E-utbildning - Bo i bostadsrätt​​​

Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Får man föreslå sig själv som styrelsemedlem?
  Får man fråga styrelsen varför de inte tar tag i en fråga man har lyft upp många gånger?
  Mvh
  Nadia
  Nadia Hamidouche
 • Hej Nadia!

  Om du är intresserad av att gå med i styrelsen för din bostadsrättsförening kan du meddela valberedningen att du är intresserad som i sin tur tar upp det på stämman.

  Om du lyft en fråga till din styrelse men inte fått någon återkoppling eller svar i frågan kan du givetvis prata med din styrelse igen.
  Alexander Kundkommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.