Till senaste kommentaren

Får jag själv byta eluttag eller måste jag ta dit en elektriker? Och vem är ansvarig för eluttagen?


Ditt elansvar som boende 
Om man börjar med frågan om vem som är ansvarig för eluttagen i din lägenhet så är svaret att det är du som är ansvarig för dessa. En bostadsrättsägare är ansvarig för de delar av elanläggningen i lägenheten som är synliga, till exempel eluttag och strömbrytare.

Bostadsrättsföreningens elansvar
Bostadsrättsföreningen är ansvarig för elanläggningar i gemensamhetsutrymmen, garage med mera samt den del i bostadsrättslägenheten som inte är synligt (till exempel elledningar i golv, väggar och tak).

Svaret på frågan om du själv får byta ett eluttag är: det beror på! 
Om du har tillräckliga kunskaper om hur arbetet utförs på ett säkert sätt får du själv byta ut följande mot likvärdigt material:

 • Glödlampor, lysrör och andra ljuskällor
 • Fast ansluten ljusarmatur i torra utrymmen
 • Säkringar (proppsäkring)
 • Stickpropp och uttag på förlängningskabel
 • Sladdmonterad strömbrytare
 • Infällda och utanpåliggande vägguttag (både jordade och ej jordade)
 • Infällda och utanpåliggande strömbrytare
 Osäker? Kontakta oss
Om du är det minsta osäker så rekommenderar vi på Riksbyggen alltid att du anlitar en behörig elektriker. Om du kontaktar vår kundtjänst (som är öppet dygnet runt) på 0771-860 860 så hjälper vi till att boka in en behörig elektriker.

Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Ni nämnde specifikt eluttag och strömbrytare dock ni nämnde inte elskåpet, men eftersom det är synligt så antar jag att även det är bostadsrättsägarens ansvar.
  Ramael
 • Hej Ramael!

  Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att kolla sina egna säkringar om man har strömlöst  eller delvist strömlöst samt att byta ut en propp i proppskåpet.
  Önskar man byta elskåpet eller förändra någonting i elskåpet behöver du rådfråga din styrelse först för att få reda på vad du behöver tänka på.
  Sanna Kundkommunikatör
 • Hej! Jag är ganska ny inflyttat och har mindre information om ting sak att vilka ansvar man har som bostadsrättsinnehavare tex.. min ventilation i köket som är kopplat i köksfläkten fungerar inte så bra som det ska allt mat lukten samlas i Lägenheten. Undrar om det är föreningens ansvar att komma och ta ett titt på den om det är nåt fel på ventilationen eller om det är fel på fläkten. En annan sak tex. handtagarna blir tröga och svårt stänga/öppna vem är det som har ansvar för detta att laga?
  Samt ville jag att inglasa min Balkong till Hösten och ställa en dusch hörna i Badrummet behöver jag nåt tillstånd från Föreningen eller inte. Blir Tacksamt av svaret
  Zahra Khodadadi
 • Hej Zahra!

  Beroende på var du bor och i vilken bostadsrättsförening kan vi inte ge något generellt svar på vad du som bostadsrättsinnehavare är betalningsansvarig för då de skiljer sig i vilka avtal just din bostadsrättsförening har med Riksbyggen.

  Vänligen kontakta din ordförande i föreningen för att få information vad som gäller för just dig.

  Saknar du uppgifter till din förening går det bra att kontakta oss på telefonnummer 0771860860 eller om du mejlar dina fullständiga kontakt och adressuppgifter till info@riksbyggen.se så kan vi ta reda på uppgifterna till din förening och lämna dem till dig.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej!
  Jag vill montera /borra i taket för att sätta upp belysning men behöver veta var el stammar går för att inte borra i dem. hu kan jag ta reda på detta? finns det någon i Riksbygges förvaltning som har koll typ Ritningar på el systemet i min lägenhet.
  mvh
  Mats Nilsson
  mats nilsson
 • Hej Mats!

  För att hjälpa dig att ta reda på vem som kan ha ritningar till din lägenhet behöver vi veta din fullständiga adress och dina kontaktuppgifter om vi behöver komma i kontakt med dig.

  Vänligen mejla uppgifterna ovan till fastighetsservice@riksbyggen.se eller kontakta oss på telefonnummer 0771 860 860.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej!
  Någon av de tidigare ägarna av min lgh har tagit bort en del av en vägg (ej bärande). Det är kvar en trädlist uppe i taket och tar man bort den så ser man att "el" ligger kvar där under. Jag upptäckte detta när jag monterade upp en lampa i taket i ett befintligt lamputtag (eller vad man kallar det) och sen inte kunde hitta rätt strömbrytare. Strömbrytaren saknas och min gissning är att den har suttit i den borttagna väggen.
  Om jag skulle vilja fixa en ny strömbrytare till den lampan kommer jag få lov att stå för den kostnaden då?
  Mvh Mia
  Mia
 • Hej Mia!

  När du renoverar/installerar något inuti din lägenhet är det oftast du själv som bostadsrättsinnehavaren som står för detta.

  Det jag rekommenderar att du gör är att du pratar med din styrelse och hör vad som gäller i just din bostadsrättsförening. Då vet du innan du kontaktar en elektriker vem som står för kostnaden och vad du behöver tänka på vid installationen.
  Sanna Kundkommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.