Till senaste kommentaren

Får jag måla och tapetsera om i hyresrätten?

Du har rätt att måla och tapetsera i lägenheten men arbetet ska utföras på fackmannamässigt sätt. Val av tapet och färg får inte vara för avvikande i annat fall kan du få betala för ommålning och omtapetsering när du flyttar.

Du får inte utan tillstånd/lov av Riksbyggen:
 • Måla eller sprutlackera köksluckor, garderobsdörrar eller andra dörrar eller måla direkt på tapeten. 
 • Kakla eller måla om i badrummet själv och inte borra i väggar eller golv. Detta för att inte riskera att fuktspärren skadas.
 • Göra större ingrepp som att ändra planlösning på lägenheten genom att ta bort eller att sätta upp en vägg eller ett valv.
 • Göra ingrepp på lägenhetens fasta elinstallation.
 • Själv koppla in disk- och tvättmaskin eller att dra ut ström till en uteplats. Det är förenat med livsfara och ska utföras av en fackman.
Om du är det minsta osäker på vad du själv får göra i lägenheten kan du alltid kontakta kundtjänst dygnet runt 0771-860 860 så får du hjälp att ta fram kontaktuppgifter till förvaltaren.

Du riskerar att få återställa lägenheten i godtagbart skick när du flyttar om Riksbyggens regler inte följs.

Riksbyggen Kundtjänst Kundkommunikatör Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Jag skulle vilja tapetsera om i köket, en vägg, och tapetser el måla på tapeten (efter underhåll) i ett av sovrummen, är detta ok?
  Jag undrar då om man får något bidrag el om det finns rabatterade priser om man ska tapetsera själv.

  Camilla Fältskog
 • Hej Camilla!

  Bor du i en hyresrätt eller bostadsrätt?

  Hyresrätt: Då behöver du få ett godkännande från din förvaltare.
  Gällande bidrag behöver du fråga din förvaltare om det är någonting du kan få.

  Bostadsrätt: Då är det okej att måla om i vilken färg eller vilken vägg som helst.
  Gällande bostadsrätter så finns det inget bidrag.
  Sanna Kundkommunikatör
 • Ska flytta in i en lägenhet med tapeter i hallen med färgen beige/brun med ett mönster som skimrar. Är det någonting som nuvarande hyresvärd får åtgärda eller är det vi som flyttar in som tar hand om det om vi inte vill ha det kvar?
  Vart går gränsen för avvikande generellt sätt?
  Frida
 • Hej Frida!

  Precis som Sanna skrev i kommentaren ovanför dig att om du bor i en hyresrätt behöver du kontakta förvaltaren om vad som gäller vid tapetsering.

  Saknar du kontaktuppgifter till din förvaltare går det bra att mejla din fråga tillsammans med fullständiga kontakt och adressuppgifter till info@riksbyggen.se eller kontakta oss på telefonnummer 0771860860.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Hej! Så om jag bor i brf i Riksbyggen så behöver jag inte fråga den enskilda föreningen om lov om jag vill måla en vägg - enligt er information här?

  Om jag vill måla om köksluckor - också ok?
  Anne
 • Hej Anne!

  Det stämmer bra, bor du i en bostadsrätt och önskar måla din vägg behöver du inte kontakta din enskilda BRF om lov och detta gäller även dina köksluckor.
  Alexander Kundkommunikatör
 • Förstår jag det rätt att jag får tapetsera om i min hyresrätt men måste få ett godkännande innan?

  Ni skriver:
  "Får jag måla och tapetsera om i hyresrätten?
  Du har rätt att måla och tapetsera i lägenheten men arbetet ska utföras på fackmannamässigt sätt. Val av tapet och färg får inte vara för avvikande i annat fall kan du få betala för ommålning och omtapetsering när du flyttar."

  Vem avgör om min tapet är avvikande? Mejlar jag er bild på detta ?


  Caroline
 • Hej Caroline!

  Det allra säkraste för att inte bli betalningsskyldig för eventuell omtapetsering vid flytt från lägenheten är att ta kontakt med ansvarig förvaltare innan du utför arbetet själv.

  Önskar du kontaktuppgifter till förvaltaren för din fastighet, skicka e-post med dina person- och kontaktuppgifter samt din fråga till info@riksbyggen.se eller ring oss på 0771 - 860 860 (dygnet runt) så hjälper vi dig.
  Jacob Kundkommunikatör
 • Hej! Jag har hört att Riksbyggen kan flytta golvbrunnen på toaletten kostnadsfritt, stämmer det?
  Susanne
  susanne berntsdotter
 • Hej Susanne!

  Då det kan variera vilka tjänster din bostadsrättsförening eller fastighetsägare köper av Riksbyggen behöver vi lite mer information ifrån dig.

  Vänligen återkom med din fråga tillsammans med fullständiga person och adressuppgifter till info@riksbyggen.se eller kontakta oss på telefonnummer 0771860860 så ska vi hjälpa dig i din fråga.
  Alexander Kundkommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.